A kemény víz hátrányai

Kemény víz esetén a csővezeték rendszerek, illetve a vízzel működő berendezések belsejében a vízkő lerakódik és káros hatással van müködésükre. A felszíni vizek a talaj rétegeken áthaladva kioldják a bennük lévő fémsókat (kalcium, magnézium). A víz keménysége ennek megfelelően a vízgyűjtő terület függvényében változik.

Az oldott fémsók kiválnak a vízből és megindul a vízkő képződés a csővezetékek, háztartási gépek, bojlerek, kazánok belsejében, fűtőszálain. A berendezések karbantartási költsége magasabb lesz, energiafelhasználása megnő, a vízhálózat eldugul, illetve az áramlási keresztmetszet lecsökken.

A felsorolt problémák megelőzhetők vízlágyító berendezések beépítésével, amelyek a lerakódást okozó fémsókat nagy hatékonysággal távolítják el a vízből.

1. A kemény víz tisztítószer pazarláshoz vezet
2. A kemény víz szürkíti a mosott ruhát és a tapintása durva lesz tőle.
3. Tiszta, kezelt vízzel a mosott ruha, ragyogóbb, tisztább és puhább lesz.
4. A kemény víz tönkreteszi a ruhát, mert a vízben oldott részecskék elkoptatják a finom anyagokat
5. A kemény lerakódásokhoz vezet a vezetékeinkben, a háztartási gépekben, a kagylókban és az evőeszközökön, poharakon. Ne feledjük a víz mindenre hat amit megérint és a víz mindenhez hozzáér.

6. A kemény víz miatti lerakódás a csövekben csökkenti a fűtés hatékonyságát és növeli a költségeket.
7. A kemény víz eltömíti a bőrünk pórusait és allergikus tüneteket okozhat azoknál akik érzékenyek erre.
8. A kemény víz rárakódik a poharakra, ezüstökre, tányérokra, szűrt vízzel a mosogatás könnyebb és hatékonyabb, a poharaink tiszták és csillogóak lesznek.

A jó hír tehát, hogy magunkat és háztartási gépeinket könnyen megvédhetjük a kemény víz okozta kellemetlenségektől egy egyszerű vízkezelő vagy vízlágyító berendezés segítségével.

Sok fogyasztó tart – tegyük hozzá joggal -a vízben oldott fémektől, elsősorban az ólomtól, a mangántól és az alumíniumtól. Ezen szennyeződések alap esetben ritkán fordulnak elő a vezetékes vízben. Sajnos azonban az elavult vízvezetékrendszerből, a ház csöveiből és az ipari szennyezés folytán ezek mégis gyakran kimutathatók vizünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük