Protfilt Mikrofilter

Protfilt Mikrofilter

A PROTFILT Kft. az ipari szűrés területén

A speciális PROTFILT Mikrofilter® rozsdamentes fémből készülő szűrőbetétek gyártása saját ötlet alapján, sokéves kutatómunka eredményeképpen, saját fejlesztésű technológiát felhasználva történik. A termék a cég létezése óta bebizonyította más szűrőtípusokhoz viszonyított műszaki előnyeit. A PROTFILT típusú szűrőelemek megbízhatóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a betétekre, akárcsak a szűrésfinomságra cégünk örökéletű garanciát vállal.

A szűrő a speciális kialakítású acélváznak köszönhetően igen nagy szilárdságú, így a maximális delta p érték akár több bar is lehet. A henger teljes felülete szűrőként funkcionál, emiatt használata kimondottan helytakarékos. A különleges technológiából eredően a szabad szűrőfelület 99%-os pontossággal beállítható, éppúgy mint maga a szűrési finomság, ami akár 2 µ is lehet a megrendelő egyedi igényei szerint.

Protfilt Mikrofilter® részletes bemutatása

telephelyünk címe 2040 Budaörs, Kinizsi u. 24.

Számos nemzetközi és hazai cégnek vagyunk a beszállítói, referenciaként csak néhányat megemlítve Mol Rt. számos üzletága,  Paksi Erőmű, Mátrai Erőmű, Újpesti Erőmű, Graboplast Zrt., Dunakeszi szennyvíztelep, Hamburger Hungaria, Sveco, Eon, Rauch, Velux, Óvártej,

Cégünk mindenfajta szűrésre, vagyis:
– fizikai elkülönítésre (lebegő, szilárd szennyeződések kiválasztására)
– kémiai, kemofizikai kezelésre (aktív szén, polifoszfát, ioncserélő gyanták, vastalanítók) megoldást kínál, bármekkora folyadék vagy gázhozamra (akár több tízezer köbméter/óra).

A honlapon illetve katalógusainkban látható fotók, mind saját tervező és gyártókapacitásunk által létrehozott termékeket mutatnak be.

A megfelelő szűrőelemeket mérnökeink az elvégzendő feladatok függvényében alakítják ki, a megrendelő igényeinek, illetve a közegek fizikai és kémiai tulajdonságainak figyelembevételével.

A fent említetteken kívül minden egyéb vízkezelési módszerrel is állunk ügyfeleink rendelkezésére, az elektromos vízkezeléstől az UV lámpás csírátlanítókon keresztül a speciális PROTFILT FOR4 illetve FOR 5 típusú fordított ozmózisos rendszerekig.

A hagyományosnak nevezhető szűrőberendezéseket azonnal raktárról szállítjuk. A különleges rendszereket alapos vizsgálatok és részletekbemenő egyeztetés után a vevő igényei szerint tervezzük meg és a lehető legrövidebb határidővel kivitelezzük.

Az ország több pontján helyi szakembereink, képviselőink állnak rendelkezésükre. Központi ervgyár, EKO, Mátra Cukor Rt., Borsodi Sörgyár Rt., Vishay Hungary Kft., Richter Gedeon, Biogál, Ganz, Szegedi Távhőszolgáltató, számos háközpont, stb.

Cégünk ISO 9001 minősítéssel rendelkezik, termékeinket az előírt hazai intézetek vizsgálták be.

 ___________________________________________________________________________________________

A Protfilt Mikrofilter® típusú szűrő történeti fejlődésének áttekintése

A Protfilt típusú szűrőgyertya egy több évtizedre visszatekintő fejlesztőmunka eredménye. A területet dr. Szabó Lajos okl. vegyészmérnök kezdte el kutatni az 1970-es években. A rozsdamentes acél huzalból képzett helikoid szűrőfelület, rozsdamentes acél hordozóra való ráképzésére vonatkozó technológia és termék 1987-re fejlődött arra a szintre, hogy szabadalmat lehetett bejelenteni.

 

A szolgálati szabadalmi bejelentést Szabó Zsolt okleveles gépészmérnök tette meg dr. Szabó Lajos irányítása alatt több műszaki egyetemi munkatárs közreműködésével.

A kifejlesztett technológia alapján Szabó Zsolt 1988-tól szűréstechnikai vállalkozóként több ipari vállalat számára gyárt szűrőket és szűrőberendezéseket.

A gazdasági változások 1993-ra tették lehetővé a Protfilt Kkt. bejegyzését, mely már ipari méretű szűrőberendezések gyártására képes a mérnöki tervezéstől a kivitelezésig.

1996-ban a Protfilt Kkt. saját telephelyet hoz létre a Csepeli Ipari Park területén, saját tulajdonú gépparkkal (forgácsoló gépek, hegesztő berendezések, huzalalakító- és tekercselőgépek stb.).

A cégfejlődés szempontjából szükséges megemlíteni, hogy a Protfilt típusú szűrőelemek (helikoiddá alakított rozsdamentes huzalból képzett szűrőréteg) gyártása és folyamatos fejlesztése a múltban és jelenleg is dr. Szabó Lajos és Szabó Zsolt tudásbázisára épül, noha az évek során néhány munkatárs a cégtől távozva hasonló technológiára alapuló szűréstechnikai céget alapított, és a Protfilt Mikrofilter® típusú szűrőgyertyákat lemásolva, más márkanév alatt folytatta a gyártást.

1997-ben a törvényi előírásoknak megfelelően a Kkt. átalakult a ma is létező Protfilt Kft.-vé, mely jelenleg 10 fővel működő mikrovállalkozás. Ezen összeszokott tervezői kivitelezői csapat vezetője már több éve Péterfi Sándor okleveles gépészmérnök, aki az ügyvezetői feladatokat is ellátja. A jelenleg négy főből álló mérnökcsapat jelentős energiát fektet a kutatás fejlesztési munkára, ahogy a múltban is számos K+F pályázatot elnyerve teljesen új típusú Protfilt szűrőcsalád kifejlesztésén dolgozik, melyet az EU által kiírt operatív program támogat.

Protfilt szűrők 1972-87


 


A Protfilt Mikrofilter® technológiai bemutatása

 

A gázokban és folyadékokban lebegő szilárd szennyeződések kiszűrésére kifejlesztett PROTFILT Mikrofilter® teljes egészében rozsdamentes acélból készült gyertyás, akár több lépcsős kaszkád szűrő, mely a Protfilt Kft. egyedi fejlesztése alapján létrejött saját terméke. A találmány lényege egy szűrőgyertya, amely a tulajdonképpeni szűrőréteget tartó, áttörésekkel, nyílásokkal, perforációkkal ellátott csőszerű hordozó és a hordozóra tekercselt, egyben a szűrőréteget alkotó helikoidizált, kalibrált huzalréteg.

A masszív, rozsdamentes acél kivitelnek köszönhetően a szűrő magas nyomáson is kiválóan alkalmazható, emellett jól ellenáll a szűrendő közegek korrodáló és a nagy sebességgel haladó lebegő részecskék erodáló hatásának. Ezen tulajdonságainak köszönhető, hogy a cég saját készítésű szűrőire (a betétekre és a szűrésfinomságra is) örökéletű garanciát vállal.

Protfilt szűrőbetét
NaOH szűrő (MAL Rt)
Mivel a gyertyás szerkezetű szűrők mérete tetszés szerint változtatható, illetve az egyes szűrőelemek teljes felülete szűrőként funkcionál, használata nemcsak helytakarékos, de a tervezés és gyártás során a megrendelő igényei a legmesszebbmenőkig figyelembe vehetők. Ez a nagyfokú rugalmasság egyúttal lehetővé teszi standard és egyedi szűrőbetétek kiváltását, azaz nem csak új megrendelések esetén tudunk személyre szabott konstrukciókat kialakítani, de lehetőség nyílik arra is, hogy már meglévő szűrőrendszerekben lecseréljük az elhasználódott betétet egy PROTFILT örökéletű szűrőre, amivel már középtávon is jelentős költségmegtakarítás érhető el.
 
– Az egyedi gyártási technológiának köszönhetően a szűrési finomság mikronos pontossággal beállítható: a betét abszolút szűrési finomsága 2 mikrontól több százig választható.
– Hatalmas szűrési felület és alacsony indulási nyomásesés mellett (a betéteken a nyomásesés tiszta állapotban 0,02-0,2 bar) intenzíven terhelhető (a szűrő üzemi hőmérséklete meghaladhatja a 200C-t, több bar nyomásesésig).
– Számtalanszor és könnyen tisztítható.
– A szűrőfelület szükség esetén (a nem megfelelő használat miatti esetleges sérülés vagy a szűrésfinomság téves kiválasztása miatt) alacsony költséggel újraalakítható.
Vízszűrő nagy hozamra (MAL Rt.)
Mélységi szűrőanyag
PROTFILT örökéletű rozsdamentes szűrőelemekhez előszűrő réteg használatát is javasoljuk. Ezek az előszűrők (mélységi szűrők) magukba gyűjtik a felfogott szennyeződést ezáltal rendkívül egyszerűvé és gyorssá téve a karbantartást, hiszen ez a legtöbb esetben csupán az előszűrő cseréjéből áll. A cégünk által szállított előszűrők ugyanakkor jól moshatók (megfelelő oldószerben) és többször újra használhatók. Az előszűrő a feladattól függően lehet egy- vagy többrétegű. Természetesen ilyen kaszkádszűrők magas üzemi hőmérsékletre is készíthetők.
Előszűrő anyagok

 

PROTFILT Mikrofilterrel célorientált módon tisztítható gáz, gőz, folyadék, emulzió, szuszpenzió stb. A feladattól függően szűrőinket különböző, a működését ellenőrző műszerekkel (pl. áramlásmérő, nyomásmérő, delta p mérő, mennyiségmérő, sebességmérő stb.) is ellátjuk.  

 

A műszerek által mért értékek számítógépen rögzíthetők. Innen már csak egy lépés az, ha a folyamat automatizálást kíván, ami a PROTFILT Mikrofilterrel könnyűszerrel megvalósítható. A szükséges műszerek adatai alapján a vezérlés akár számítógéppel is megoldható. A szűrési folyamat eseményeinek naplózását, az archiválást és a kiértékelést is elvégzi a gép. Készíthető intelligens, javító illetve tanuló program is.
Automatizált öntisztító szűrő

 

Tehát a PROTFILT Mikrofilterrel felépített szűrőberendezés vezérelhető, szabályozható, tisztítható akár számítógép segítségével is, igény szerint teljesen automatikusan, mindenféle manuális beavatkozás nélkül. Természetesen a szűrő-elektronika az üzemi folyamatoknál használt számítógépes rendszerhez illeszthető.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a PROTFILT Mikrofilter® egy az ipari folyamathoz jól alkalmazható, pontosan tervezhető, méretezhető, könnyen karbantartható, akár automatizálható kaszkádszűrő-rendszer gyertyás kivitelben. Masszív kialakítása, a felületi szűrő konstrukciója és rozsdamentes acél alapanyaga alkalmazhatóvá teszi mindazon helyeken, ahol:

– magas szűrési teljesítményű,
– nagy pontosságú,
– hosszú szűrési idejű, ( jól tervezhető, hosszú karbantartási ciklus)
– rendkívüli esemény esetén is biztonságosan működő,
– szigorú elválasztású,
– hosszú élettartamú,
– alacsony karbantartási költségű,
– automatizálható

szűrési illetve tisztítási folyamat fenntartására van szükség akár agresszív közegben (gőz-gáz, folyadék, maró vegyi anyagok, stb.) is.

PROTFILT Mikrofilter® kitágítja, és jól kalkulálhatóvá, méretezhetővé teszi a mechanikai szűréssel – környezetterhelés növelése nélkül – végezhető tisztítási ipari és háztartási folyamatok alkalmazási határát.

A szűrő összeszereléseA szűrés folyamata